WordPress is het meest gebruikte CMS. Maar wanneer ik websites maak, werk ik liever met Joomla! Ik vind Joomla prettig om mee te werken en met mijn jarenlange ervaring weet ik alles uit dit CMS te halen.
1. Jarenlange ervaring
Vanaf 2005 werk ik met Joomla. Ik was op zoek naar een CMS waarmee ik meer opties voor artikelen had én makkelijk te gebruiken was voor mij en voor mensen die weinig kennis van websitebeheer hebben.
Door mijn jarenlange ervaring weet ik precies hoe ik alles uit dit CMS kan halen, welke extensies en plugins goed en betrouwbaar zijn en welk jargon er gebruikt wordt.
2. Gebruikersgemaak
Ik vind Joomla gewoon prettig werken. (Misschien door de jarenlange ervaring.)
Het CMS heeft een overzichtelijke beheergedeelte en is eenvoudig te bedienen.
Het aanpassen van teksten werkt (bijna) zoals je gewend bent te werken op jouw computer. Teksten schrijf jij net zoals in Word en foto's sleep je vanaf jouw computer naar de juiste plek.
Als websitebeheerder kan het CMS naar wens aangepast worden met alleen die dingen die je echt gebruikt, zodat alles overzichtelijk blijft.
3. Ontwerpen van een Joomla website
Het bouwen van een Joomla template is bijna hetzelfde als het bouwen van een gewone website, alleen met een vleugje dynamische code om de posities van de onderdelen van het CMS (teksten, menu's, blokken rondom de pagina) te zetten. En met overrides kun je het ontwerp geheel naar eigen wens aanpassen.
Wat je ook bedenkt, bijna alles is mogelijk. Jouw website ziet er precies zo uit, en werkt precies zoals jij wilt. Omdat ik al sinds 2005 met Joomla werk, ken ik het CMS door en door, en weet ik wat er met CMS en met het ontwerp kan doen.
Meer informatie over webdesign
4. Flexibiliteit
Bepaal per pagina wat en hoe iets te zien is. Bepaal de volgorde van de inhoud: op datum, alfabetisch of bepaal zelf in welke volgorde. Bepaal per pagina welke menu's en blokken rondeom een pagina te zien zijn. En dit werkt met artikelen en met alle uitbreidingen van andere ontwikkelaars. Alles is op elkaar ingesteld.
Wat er te zien is, kan ook per gebruiker ingesteld worden. Jouw fantasie is de limiet.
5. Toegankelijkheid
Toegankelijkheid van websites is erg belangrijk. Iedereen, met welke beperking dan ook, moet jouw website kunnen gebruiken. Zowel voor bezoekers als voor beheerders. Bij Joomla staat toegankelijkheid op 1. Bij aanpassingen en het ontwikkelen van nieuwe opties wordt altijd gecontroleerd deze toegankelijk zijn en blijven.
Met het ingebouwde skipto-menu navigeren mensen die een toetsenbord en een schermlezer gebruiken makkelijker snel naar de gewenste locatie op de pagina door het te kiezen uit een lijst met opties. Het menu past zich automatisch aan aan wat er te zien is op de pagina.
Met de extra toeganklijkheidsfuncties heb je mogelijkheden zoals spraak, grotere letters, leesregel en omgekeerde kleuren.
Er is meer nodig voor een toegankelijke website: een toegankelijk ontwerp. Ik heb mij gespecialiseerd in digitale toegankelijkheid, zodat ook het ontwerp van jouw website toegankelijk is.
Meer informatie over digitale toegankelijkheid
6. De vele standaard mogelijkheden
Joomla komt met vele ingebouwde opties. Zo zijn er opties voor digitale toegankelijkheid, betere vindbaarheid voor zoekmachines (SEO) en rechtensysteem voor gebruikers. Je kunt eigen velden aanmaken om de inhoud naar eigen inzicht samen te stellen.
7. Gebruikers en hun rechten
Maak meerdere gebruikers aan en geef deze verschillende rechten. Geef gebruikers rechten om alleen blogartikelen te schrijven, geef andere gebruikers het recht om evenementen toe te voegen of producten in jouw webshop te zetten.
Met workflows kun je zelfs gebruikers teksten laten schrijven, maar niet laten publiceren. Die rechten liggen bij andere gebruikers, die deze teksten goedkeuren en publiceren.
8. Duizenden uitbreidingen
Soms heb je meer nodig dan wat Joomla standaard te bieden heeft. Er zijn duizenden extensies beschikbaar die je aan jouw website kunt toevoegen: van webshops tot boekingsystemen, van kalenders tot fotogallerijen. Je kunt het zo gek niet bedenken.
9. Geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO)
Er zijn een aantal dingen in Joomla ingebouwd voor betere vindbaarheid in zoekmachines. Zo kun je browser-titels aanpassen, pagina-beschrijvingen toevoegen en pagina's een goed leesbaar adres geven. En door de goede semantische code (voor toegankelijkheid) vinden zoekmachines jouw website eerder.
10. Veiligheid
Joomla is net zo veilig als andere CMS-en. De ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit, voor nieuwe functies en om eventuele kwetsbaarheden te dichten. Verder heb je bij het inloggen de mogelijkheid om, naast gebruikersnaam en wachtwoord, extra beveiling in te stellen met bijvoorbeeld inlogtokens en passkeys (gezichtscan of vingerafdruk).
Regelmatig zie ik dat mensen vergeten om te updaten of updates laten versloffen. Het is uitermate belangrijk om altijd updates door te voeren. Dit geldt voor het CMS én voor de geïnstalleerde extensies.
Voor de extensies geldt tevens dat je deze van betrouwbare ontwikkelaars gebruikt. Door mijn jarenlange ervaring met Joomla, weet ik welke extensies en welke ontwikkelaars betrouwbaar zijn.
Meer informatie over website-onderhoud
11. Jouw website is écht van jou
Er zijn tegenwoordig diensten om jouw website mee te maken, bijvoorbeeld Wix, Squarespace, en Webflow. Maar wanneer je niet tevreden bent met deze diensten, of je wilt meer, dan zit je vast. Je kunt niet zomaar jouw website oppakken en ergens anders neerzetten.
Met Joomla kan dat wel!
Deze websites zijn gemakkelijk te verhuizen van de ene webhost naar de andere. Jouw website is "in 5 minuten" op een andere plek te zetten of naar een nieuwe webmaster te sturen.
Wil je meer weten over Joomla?
Wil jij jouw website beheren met Joomla? Of wil je een demonstratie?